3 tips om zinvol te evalueren

Zet je ups en downs in voor een betekenisvol nieuw jaar
3 tips om zinvol te evalueren

Tip 1: laat niks aan het toeval over en houdt het bij jezelf
Evalueren is een situatie of interactie op gedragsniveau beschrijven dat je in het verleden hebt meegemaakt. En in plaats van dit beschrijven als iets dat wel of niet goed is gegaan, raad ik aan om te beschrijven wat wel of niet goed gedaan is. Dit heeft als doel om het helder te adresseren op gedrag. Jij hebt tenslotte het meeste invloed op jouw invloed. Blijf dus weg van de ander, maar houdt het bij jezelf. Als je de invloed van de ander betrekt bij de situatie, dan ben je voor de ander aan het evalueren en heb jij niets te leren.

Tip 2: zorg voor een positieve verhouding
Wij mensen zijn al snel geneigd om alle punten op te sommen die niet goed gedaan zijn, want die blijven zo lekker hangen in ons geheugen. Te veel negativiteit slaat je lam. Kies dus voor een verhouding van 2 tops (goed gedaan) staat tot 1 tip (niet goed gedaan).

Tip 3: kies en voel
Dus als je alle gebeurtenissen en interacties in een longlist zet, omcirkel dan een even aantal tops (2, 4 of max 6) en kies dan de helft van dat aantal (respectievelijk 1, 2 of max 3) uit van de tips. En kies dan ook de meest cruciale en pijnlijke uit of het zouden ook die tips kunnen zijn die vaker terugkwamen. De rest van de tips streep je door en gooi je weg; ze zijn onvoldoende belangrijk.

Schrijf op waar die tips en tops toe hebben geleid. Dus wat leverde het jou en/of je omgeving op of waar resulteerde dit in?

En beschrijf wat die situatie met je deed; mentaal, emotioneel en fysiek.

Laat je me weten hoe het ging? Stuur mij gerust een mailtje: yordi@zwier.nl.

Veel succes, plezier en bloei!

ps. ook benieuwd naar de 5 vragen die helpen om zinvol te reflecteren? Lees ze hier.

Reactie plaatsen