De bouw van 9 tiny houses aan de haven
06 juli 2022 

De bouw van 9 tiny houses aan de haven

Een lang gekoesterde wens kwam in het Corona-jaar, 2020 uit; vanaf het eind van de zomer konden onze gasten ook in Havenhuisjes komen ‘zwieren’ en daarmee kan Zwier het hele jaar rond ‘bewust zijn’ geven. Niet alleen zomers logeren in Zwier Tenten, maar nu ook in de winter genieten van deze plek aan de Vinkeveense Plassen. De stad ontvluchten, naar buiten, logeren in te gekke tiny houses, heerlijk eten en drinken uit de Huiskamer, een wandeling maken in de schitterende omgeving, maar ook een rondje varen! Even stilstaan, uit de ‘rat-race van alle dag’, ontspannen en opladen. Even herijken, van elkaar genieten en met een positieve blik, vol vertrouwen weer naar huis. Daar geniet ik echt van. Een logische ontwikkeling die al jaren in de pijplijn zat.

In het eerste kwartaal van 2020 maakten we het terrein gereed, de tekeningen lagen klaar, de financiering was in een afrondende fase en we startten met de bouw van een prototype. Maar toen in maart 2020 de lockdown werd afgekondigd schoten mensen in de stress. Heel wat mensen begonnen te twijfelen over deze ontwikkeling en veel ondernemers om ons heen maakten risicomijdende stappen. Omdat de handtekeningen voor financiering nog gezet zouden worden, moesten we heel bewust keuzes maken. De goedbedoelde adviezen en waarschuwingen ten spijt, besloten wij om te kiezen voor vertrouwen. Vertrouwen in ons eigen kunnen, vertrouwen in Zwier en vertrouwen in de toekomst. Wij kozen bewust om het te doen en dat vertrouwen kregen we vervolgens ook van onze financierders. En die keuze bleek een schot in de roos van de behoefte van de Zwierders. Het eerste Havenhuisje heet dan ook het Vertrouwen.

Het maken van keuzes, groot en klein is iets dat we dagelijks (ruim 30.000!) doen; onmogelijk om dat allemaal ‘bewust’ te doen. In mijn ondernemersrol heb ik geleerd, dat het maken van keuzes in een ‘bewuste staat’ uiteindelijk het meeste aan waarde oplevert. Tijdens het ontwerp en de bouw van de Havenhuisjes maakten we heel bewust veel keuzes, waarvan we nu terugzien wat dat oplevert, maar sommige keuzes zullen pas over tien jaar of nog later uitwijzen wat die opleveren. Als je veel keuzes moet maken waar je voor lange termijn profijt van wil hebben, dan helpt het enorm als je helder weet waar je voor staat, wat je wil bereiken en in het geval van een onderneming of product je gebruikers en hun behoeften kent.

De doelstellingen voor de Havenhuisjes waren; hoogwaardige kwaliteit en comfort voor de gasten, een natuurlijke uitstraling, synergie met de omgeving, minimale footprint en flexibele bouw. Terwijl veel bouwprojecten starten met een ontwerp van het exterieur kozen wij voor eerst het interieur en een focus voor zoveel mogelijk circulaire, mobiele en modulaire bouw. En zo kwamen we uit op de toffe, Scandinavische, maar ook functionele indeling, mooie zichtlijnen en vrijwel alles gemaakt van hout. Dit zijn keuzes die goed uitpakken en waar veel mensen enthousiast over zijn. Minder zichtbaar zijn de keuzes, zoals houtskeletbouw, hennepvezel isolatie en een door zonne-energie gevoede, volledig elektrische installatie. Allemaal duurzame keuzes. Voor de lange termijn kozen we ook voor mobiele en modulaire bouw, wat wil zeggen dat de huisjes gedemonteerd en aangepast kunnen worden, maar ook in z’n geheel van z’n  plek kunnen en op transport kunnen. Het bleken geen conventionele doelstellingen en zeker niet goedkoop. We wilden het toch, omdat we geloven dat hoe goed de keuzes voor korte termijn ook uitpakken, ze voor lange termijn niet te voorspellen zijn. En dus worden de huisjes zodra de behoefte verandert niet gesloopt, maar aangepast en verplaatst naar waar dan de behoefte dan wel ligt. Kortom keuzes waar Zwierders en moeder natuur mogelijk over 10-15 jaar pas profijt van zullen hebben.


In korte tijd zien we dat de gemaakte keuzes leiden tot enthousiaste logees die blijken te kiezen voor wat we gecreëerd hebben. “Wie kiest, wordt gekozen.” Een mantra dat ik het afgelopen jaar mezelf vaker heb horen in fluisteren dan ooit. En één die ik iedereen kan aanraden, niet in de laatste plaats voor persoonlijke ontwikkeling. Voel je een koers voor jezelf, maak dan bewust keuzes; dit zal zich uitbetalen. Ook als je (nog) geen koers voelt voor jezelf, laat dan niet anderen voor jou kiezen, want dan betaal je zelf de prijs. Maak bewust keuzes en alles wordt steeds een beetje meer helder. Ben je 24 uur bij Zwier en ben je geland, voel dan eens goed bij jezelf voor welke keuze je nu zelf staat. Wees eerlijk naar jezelf, spreek het uit en kies. Want; wie kiest, wordt gekozen.

Yordi

Reactie plaatsen