Wandelen en Varen bij Zwier
09 augustus 2022 

Wandelen en Varen bij Zwier

De natuur in met Merlijn

Eén van onze vaste Zwier-collega’s is Merlijn van den Berg. Zij is een buitenmens in hart en nieren. Zeiler en wandelaar. Merlijn kent de Vinkeveense Plassen en het gebied rondom Zwier op haar duimpje en neemt de gasten graag mee met één van haar wandelingen. “Als je met aandacht buiten bent, brengt dat kleine geluksmomenten. Het biedt rust en ontspanning.”

Met alle zintuigen 
Zowel varend op het water als tijdens een wandeling op het land kan je fijn je hoofd legen. Om even echt helemaal in het hier en nu te komen kan je kleine leuke opdrachtjes doen. Gebruik je zintuigen: “Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je? Dat is echt veel meer dan je denkt. Op deze manier ben je met je aandacht bij de omgeving en kun je je verwonderen over de kleinste details of juist over het grote geheel.”

Wandelen én varen 
Bij Zwier kan je goed varen én wandelen: met een bootje en onze routekaart ‘Eilandhoppen’ zelf op pad. En voor groepen hebben we een bijzonder arrangement samengesteld.” “We wandelen ongeveer een uur dwars door de natuur over het Botshol pad. We gaan door weilanden en over een eiland waar we links uitkijken over de Vinkeveense Plassen en rechts genieten we van het ongerepte natuurgebied Botshol. Halverwege het eiland ligt de boot. Terugvarend naar Zwier hebben we een weids uitzicht over de Vinkeveense Plassen. De perfecte combinatie van inspanning en ontspanning.”

Cultuurhistorie, mindfulness en stilte

De favoriete wandelingen van Merlijn zijn te verdelen in drie categorieën. Groepen kunnen deze wandelingen boeken. “Bij de eerste wandeling schenk ik aandacht aan de cultuurhistorie van dit bijzondere gebied. Ik vertel over de geschiedenis van de polder en het ontstaan van de legakkers en de Vinkeveense Plassen.” Een heel ander soort wandeling is gericht op mindfulness. “Bij die wandeling gebruiken we onze zintuigen”, vervolgt Merlijn. Het derde type wandeling is de Stilte-wandeling. “Als je met anderen loopt, begin je vanzelf tegen hen te praten’’, zegt Merlijn. “Met deze wandeling nodig ik de deelnemers bewust uit om stil te zijn. Dat maakt echt je hoofd leeg en kan mooie inzichten geven. Het is prima als je afdwaalt in gedachten. Als je dat niet wilt, kun je je ergens op focussen: een kleur, een geluid, je ademhaling of bepaalde planten en dieren. Het brengt je in het hier en nu waardoor je meer innerlijke rust en emotionele balans ervaart.”

Reactie plaatsen