Zo krijg je je verlangen scherp

Zet je ups en downs in voor een betekenisvol nieuw jaar
Zo krijg je je verlangen scherp

Nu is het tijd voor je verlangen, wat je omzet naar een intentie. Wellicht is je verlangen gekoppeld aan gedrag waarop je gereflecteerd hebt of de emoties die daarbij komen kijken. Het kan ook zijn dat je verlangen ergens anders ligt. Kijk maar eens wat er gebeurt als je de volgende vragen voor jezelf beantwoord;

10 vragen om jouw verlangens scherp te krijgen
1) Welke persoonlijke eigenschappen zou ik veranderen als ik daarvoor een knop kon omzetten?
2) Wat levert mij nu ballast op en zou ik vanaf willen?
3) Wat houdt mij bezig in mijn professionele leven?
4) Waar lig ik best wel eens wakker van of krijg ik stress van?
5) Welke (soort) relatie(s) zijn niet meer voedend voor mij?
6) Wat zou ik loslaten als me dat geen moeite of geld zou kosten of schelen?
7) Wat zou ik doen als het niet kon mislukken?
8) Van welke bezigheden krijg ik altijd energie?
9) Welke bijdrage zou ik aan het grote geheel willen leveren?
10) Wat zou ik mezelf cadeau geven om mijn leven écht van betekenis te kunnen laten zijn?

Zorg dat ze allemaal beantwoord zijn, ook als je denkt dat het onzin is of niet op jou van toepassing is.

Droom groots
Loop dan je antwoorden nog eens door en kijk of je het nog wat ambitieuzer kunt maken. Het mag lekker groots en meeslepend en wel realistisch. Dat betekent dat het voor jou persoonlijk misschien wel onhaalbaar kan klinken (the Mount Everest beklimmen), maar het is als mens op deze planeet wel realiseerbaar (wij mensen kunnen niet vliegen of een uur zonder adem).

En strepen maar!
Dan loop je ze nog keer door en streep je door wat op ego is gebaseerd; macht- en status-gevende elementen (zoals een groter huis en de positie van je baas) mogen eruit, want deze leveren geen betekenisvol leven op. Zo ook met die zaken waar (meer) geld een doel is. Geld op zich is een middel en geeft op zichzelf ook geen betekenis aan je leven.

Kies en bloei
Tot slot loop je ze een laatste keer door en kies je er één of twee uit, waarvan het net wat ongemakkelijk voelt. Dat verlangen waarvan het je een beetje naar de keel grijpt, maar toch wel heel erg tof zou zijn als je dat zou realiseren het komende jaar. Dat wat jou in je persoonlijkheid voedt en doet bloeien. 

Tof! Je bent er bijna. De volgende stap is je verlangens om te zetten naar intenties. Hoe? Ik vertel het je hier.

Zwiermaker Yordi

Reactie plaatsen