Pastinaak Linzensoep
Deze soep was het resultaat van een paar testjes en is gelijk een favoriet geworden binnen Zwier. Zo leuk! INGREDIËNTEN - zachte olijfolie - 4 uien - 0,5 rode peper (of ½ a 1 tl chilivlokken) - 750 gram pastinaak - 250 gram rode linzen - 2 blokjes groentebouillon (of 2 tl, wij gebruiken graag biologische, zonder toevoegingen) - 2 liter water - 75 ml sojaroom (of andere room) - 1 tl karwijzaad - kleine tl venkelzaad - 1,5 el gemalen komijnzaad - 2 el gemalen korianderzaad (of deel korrels en deel gemalen) - 2 flinke tl kurkuma - tamari (of sojasaus) - zout, peper en citroensap naar smaak. Klein bosje dille voor de topping (maar koriander of dukkah smaakt er ook goed bij) Week de rode linzen in een deel van het water. Schil de pastinaken en snijd je grove stukken. Snipper de uien grof. Mix alle specerijen (ook de verse peper) en rooster deze kort in de soeppan tot ze licht geuren. Voeg een flinke scheut olie toe en de uien en fruit deze zacht aan. Gaat het te hard, voeg dan nog wat olie of een scheutje water toe. Voeg de pastinaak toe, de rode linzen en de rest van het water. Meng alles goed en laat en minuut of 20 zacht pruttelen, tot de linzen en pastinaak zacht zijn. Voeg de bouillon en room toe en staafmixen tot een romige, maar wel vloeiende soep. Is hij lobbig? Voeg dan nog wat water toe. Breng verder op smaak met de tamari, het zout, peper en wat citroensap*. Serveer iedere kom met wat verse dille