Inclusie is actief kiezen voor verbinding

Jaren geleden trok een collega Zwiermaker een inclusie-specialist naar Zwier, want ‘zo divers is Zwier niet’. 

Ondanks dat die opmerking wel zeer deed, ging ik (Yordi, mede-oprichter Zwier) met veel interesse en nieuwsgierigheid het gesprek aan, want mensen uitsluiten is wel zo’n beetje het laatste wat ik mensen (en Zwier) toewens. Na uren praten over inclusie en diversiteit kwamen we op één actiepunt met betrekking tot het werving- en selectieproces; we zouden meer aandacht hebben voor een diverse groep collega’s. Nog geen idee hoe, maar dat kwam later wel…

Nu terugkijkend op de jaren van groei die Zwier heeft doorgemaakt en waar we dus heel wat mensen hebben mogen verwelkomen in het team, is mijn bescheiden mening dat we een hoge diversiteit in het team hebben; dan denk ik onder andere aan achtergrond, gender, leeftijd, karakter, etniciteit, seksuele voorkeur, fysieke beperking, psychosociale beperking, religie, opleidingsniveau, politieke voorkeur en positie. Blij en trots ben ik, als ik hier op reflecteer. Qua diversiteit zit het best goed in het team en daar plukken de organisatie en de collega’s de vruchten van. En tegelijk steekt er ook iets, want een divers team wil nog niet zeggen dat het ook een inclusief team is. Dat bleek ook al te meer tijdens de Inclusie Denktank waar Lieke Hallegraeff van Purpose Club mij voor vroeg om mee te mogen organiseren, waar één van de deelnemers treffend zei; “Diversiteit is dat je iedereen uitnodigt voor het feestje en Inclusie is dan dat iedereen zich veilig en geroepen voelt om ook mee te dansen.”


Ook Lieke, die ik leerde kennen tijdens een ademsessie die ik haar gaf tijdens haar verblijf als gast bij Zwier, constateerde al snel dat Zwier niet per sé inclusie uitstraalt. Oef! Dat deed weer (of nog steeds) zeer… 


Wederom met interesse en uit nieuwsgierigheid ging ik dit avontuur met haar aan. We vroegen een club diverse mensen om deel te nemen aan de ‘Inclusie Denktank’; We gingen met elkaar in gesprek, in verbinding met elkaar en met onszelf, deden oefeningen en ademwerk om niet alleen in het hoofd te blijven, maar om het ook te kunnen voelen en ervaren. Er kwamen problemen en oplossingen naar boven en verzamelden die in het ‘Inclusie Manifest; In 8 stappen meer inclusie op de werkvloer, zonder expert te hoeven zijn.’ 

Je kunt het hier gratis downloaden.


Impressie van de Inclusie Denktank bij Zwier


Hier kwamen voor mij hele handige en uitvoerbare handvatten uit die we op dit moment bij Zwier aan het implementeren zijn. En daar ligt ook de reden voor het schrijven van deze blog; Iedereen met een professioneel leven zou dit Manifest kunnen aangrijpen en zou hier dus mee aan de slag kunnen. Diversiteit en inclusie zijn onderwerpen met taboe, waar dus niet of nauwelijks bij stil wordt gestaan, maar dat hoeft niet zo te blijven. Doe je het niet voor primair jezelf, dan kun je het voor de ander of zelfs voor een fijne maatschappij doen. Maar dan nog; neem maar van mij aan dat je er toch veel voor jezelf uithaalt wanneer je ermee aan de slag gaat in jouw organisatie.


De denktank vat inclusie samen als ‘samen jezelf zijn’. Een inclusieve groep is een groep waarbij iedereen zijn ‘unieke zelf mag zijn, in harmonie met anderen’. Een groep waarin wordt omgekeken naar anderen, ook naar de ‘zachte stemmen’ (de mensen die niet

gelijk opvallen of die in de minderheid zijn). 


Zelf schreef ik de misschien wel meer spirituele uitleg op tijdens de denktank: 



“Inclusie is actief kiezen voor verbinding.”




Om te verbinden met jezelf en de mensen om je heen is (sociale) veiligheid vereist. Je zult zonder hiërarchie, op basis van gelijkwaardigheid, naast de ander moeten gaan staan. Er vanuit gaande dat we allemaal anders zijn, kun je onmogelijk verbinden als je alleen bij je eigen waarden en kijk op jouw leven blijft. 

Hiermee creëer je een open houding naar de ander, maar ook naar jezelf.

Dan ontstaat er ruimte voor diversiteit en dat levert weer meer creativiteit, kennis, ideeën, innovatie en breder georiënteerde oplossingen op, welke zorgen voor een betere uitkomst voor maatschappij, organisatie en jezelf.


Ben je tot hier gekomen met lezen van dit blog, dan mag je denk ik wel stellen dat je geïnteresseerd bent in het onderwerp diversiteit en inclusie. Dus ik raad je aan; Download en lees ‘m, je krijgt er zelfs nog een aantal zeer interessante bonus-bestanden achteraan.



____________



Yordi de Bruin is mede-oprichter en algemeen directeur van Zwier, partner van Mariska Griffioen en vader van 2 kinderen. Starten is zijn passie en daarom doet en kan hij van alles en nog wat. Zo is hij ook ademcoach, organiseert hij retreats en is bezig met de uitbreiding van Zwier naar andere locaties en de oprichting van 'Wij zijn Bloei', dat verdiepende programma biedt voor persoonlijke en professionele ontwikkeling bij teams en individuen. 

Yordi op LinkedIN

Yordi op Instagram

Mail Yordi



Foto's en impressievideo:   Nathalie Groenwold, Impactmovies