Ik ging 48 uur de stilte in…
04 februari 2022 

Ik ging 48 uur de stilte in…

Vorig jaar november ging ik, Mariska, voor de tweede keer op stilte weekend. In een klooster midden op het Utrechtse platteland. Ruim 48 uur niet praten, meditatie, verdiepende ademhaling, wandelen en chi-kong. Deze tweede keer was alweer zo anders dan de eerste keer.

Waar ik de eerste keer nog veel bezig was met de anderen in de groep, kwam ik daar nu vrij snel los van. Ik kwam bij stilte en rust in mijzelf, waardoor zaken helder werden. Ik zag wat ik te doen heb de komende tijd. Wat ik wil bereiken en waar ik mijn energie heen wil sturen. Mijn eigen waarden werden zichtbaar. Er ontstond ruimte omdat ik niet afgeleid werd van mezelf. Er waren geen gesprekken, geen telefoon, geen roman met een verhaal waar ik in kon verdwijnen. Alleen het nu, mijn gedachten en emoties, de oefeningen en de natuur om ons heen.

Twee van mijn waarden zijn tijd en ruimte. Wie mij kent zal dat niet verbazen. Ik geloof enorm dat ieder mens tijd nodig heeft om te vertragen, om te kunnen zakken. Want van daaruit ontstaat ruimte om te voelen. Om te voelen wat jij wilt, waar jouw energie heen mag stromen en wat belangrijk is voor jou. En vanuit die ruimte in jezelf, ontstaat ook direct ruimte voor de ander, dan gaat de liefde stromen, dan zie je wie en wat belangrijk voor je is.

Wat het tweede stilte weekend mij ook weer liet ervaren, is dat alles een eigen tijd heeft. Ik kan twee keer hetzelfde stilte weekend doen, maar dat wat ik mee neem is elke keer anders. Voor elk inzicht en elke ontwikkeling is een eigen tijd. Daarin haasten of het proberen te versnellen heeft geen zin. Steeds weer ruimte maken om terug te keren naar jezelf en daarmee aandacht te geven aan het proces dat zich op de achtergrond voltrekt. Het proces waarin we rustig ont-wikkelen, groeien en vrijer komen. Stilte helpt daarbij, tijd en ruimte zijn essentieel. Mijn voornemen is om de stilte op te blijven zoeken. Waar ik het twee jaar geleden nog ongemakkelijk en spannend vond, voel ik nu vooral wat het me brengt; rust en helderheid.

Wij hebben ook zo’n plekje waar je helemaal tot jezelf komt. 24/48 uur zonder in de Eilandhut! En hij is weer boekbaar voor dit jaar.

Kom je dit jaar de stilte ervaren?

Mariska

Reactie plaatsen