En dan tot slot, op weg naar doen; jouw doelen.
10 november 2022 

En dan tot slot, op weg naar doen; jouw doelen.

Zet je ups en downs in voor een betekenisvol nieuw jaar
En dan tot slot, op weg naar doen; jouw doelen.

Stel voor jezelf één hoofddoel en voor nu één subdoel. Het hoofddoel zou je ook als een strategisch doel (een jaar vooruit?) kunnen zien en je subdoel als een tactisch doel (een kwartaal vooruit?). Je hoofddoel moet voldoen aan de SMARTER regel, dat is anders dan SMART, want dit gaat meer over een doel met betekenis en ambitie; 

  • Specific         [specifiek]
  • Meaningful     [betekenisvol]
  • Achievable     [uitvoerbaar]
  • Risky         [risicovol]
  • Time-bound     [tijdgebonden]
  • Exciting         [opwindend]
  • Relevant         [relevant]

Je kunt zelf kiezen of je je hoofddoel in het teken laat staan van je gekozen verlangen of intentie, want dan is het wel sync met je focus. Of je besluit dat je doel ergens anders over gaat, dat kan natuurlijk ook.

Je kiest niet meerdere doelen, want je hebt focus nodig om bijvoorbeeld een jaar later jezelf te high-fiven. 

Doe het samen
Vertel je hoofddoel aan een aantal vrienden en laat ze je challengen op elk punt van het SMARTER-model. En let op: het is jouw doel, niet die van de ander. Vaak treed er projectie op van de ander, soms is er zelfs jalousie in het spel, maar laat je daar dus niet door misleiden. Hoe minder de ander ervan begrijpt of het haalbaar acht, des te beter zit je in je doel. Ga de ander dus ook niet overtuigen, het is jouw doel.

Breek het op
Ga je naar je subdoel, dan breek je van je hoofddoel een eerste brokje af en daar ga je mee beginnen. Kies er dus niet voor om je hoofddoel van bijvoorbeeld een jaar, op te breken in 4 kwartalen met haalbare stappen. Want dat heet een planning en een planning is, als het om doelen gaat, wat mij betreft dood. En dat zeg ik vanuit een persoonlijke voorkeur, maar ook ervaring. Met een planning hak je alle mogelijke afslagen en creativiteit eruit, snijd je het lot de pas af en verlies je elke mogelijkheid tot flow.

Ga daarom liever voor experimenteren; Het eerste hoofddoel-brokje is het laaghangend fruit en wordt dus een subdoel. En ook hierbij beschrijf je het SMARTER. Hiermee krijgt het dus wel een specifiek einde met datum en al, maar laat je voldoende ruimte voor het hoofddoel om nog alle kanten op te draaien. Belangrijk bij het subdoel (en ook bij je hoofddoel) is dat je ook opschrijft hoe je viert dat je je doel wel of niet gehaald hebt. Schrijf dat beide op. Maar ga jezelf niet straffen dat als je het niet gehaald hebt; het mag allebei leuk zijn, alleen als je het wel hebt gehaald is de beloning echt leuker.

Begin bij de eerste stap
Zodra je je subdoel hebt geformuleerd ga je wederom niet plannen, maar schrijf je je eerste stap op. Niet de tweede en niet de derde; alleen de eerste. Die ga je meteen of uiterlijk morgen doen. Is de eerste stap gezet, evalueer dan kort of dat leidt tot je geformuleerde subdoel en dan bepaal je wederom je eerstvolgende stap en dat ga je z.s.m. doen en evalueren. Zit je nog op koers? Nee? Wat is dan wel een juiste, eerstvolgende stap? Doen, evalueren, doen, evalueren, doen, evalueren, doen! Dit zet jezelf in de ja-mindset, waardoor je stappen blijft zetten en bij fouten niet gaat zitten nukken, maar ervan besluit te leren en doorgaat.

Yes, je gaat lekker! Veel succes en vooral mooie stappen.

Yordi



test

Reactie plaatsen