Circulaire Tiny Houses aan de haven
09 augustus 2022 

Circulaire Tiny Houses aan de haven

Het ontwerp

“Wie hebben die huisjes eigenlijk ontworpen?” Die vraag krijgen we vaak. En dan is het altijd een beetje ongemakkelijk om te zeggen “nou, wij zelf, samen met de Amsterdamse Meubelmaker Maarten van Dijk”. Voor de indeling was het uitgangspunt: zoveel mogelijk buiten naar binnen halen, uitnodigen om te lummelen en comfort. Vandaar het grote raam met het groen en water zo dichtbij en het grote bed ervoor. En dat werkt, als gasten binnen komen zijn ze steevast overdonderd door het raam, het uitzicht en de inrichting van het huisje. De indeling is in elk huisje hetzelfde, maar de details zijn net anders. Elk huisje heeft haar eigen (echte) planten, boeken, vloerkleed, kussens en fijne tekstjes. Het mag de gast het gevoel geven even thuis te zijn, op een plek waar aandacht is besteed voor hem of haar.


Materialen

Voor de materialen hebben we echt gekozen voor zo duurzaam mogelijke oplossingen. Houtskeletbouw en het exterieur en interieur volledig van hout uit Europa. Een marmoleum vloer van Forbo die actief bezig is met hergebruikte materialen en circulariteit. De isolatie is van hennepwol ipv glasvezelwol. De installatie is volledig elektrisch en wordt gevoed door onze eigen zonnepanelen. Spullen voor de inrichting zo veel mogelijk tweedehands. Het liefste zouden we nog de douches en toiletten doorspoelen met water uit de Vinkeveense plassen, maar dat was te lastig. Die les hebben we ook zeker geleerd: Bij duurzaam bouwen zijn er onherroepelijk pijnlijke keuzes die je moet maken omdat duurzame oplossingen dan tòch te duur zijn, of te weinig comfort bieden, of te veel ruimte innemen. 


Ontwikkelen

Nu, twee jaren later zijn we nog steeds heel blij met de 9 Havenhuisjes die we hebben staan. En we hebben er alweer zoveel van geleerd. Zowel van de bouw als van het gebruik en de ervaring van de gasten, dat een volgende batch er weer anders uit gaat zien :) Kom je over een tijdje kijken wat we bij de volgende huisjes anders hebben gedaan?

Reactie plaatsen